O blogu

Często brak nam pomysłów na przygotowanie posiłków, nie mamy czasu, ciągle się śpieszymy. Postaram się opowiedzieć Wam, jak ja radzę sobie w takich sytuacjach. Wszyscy staramy się, aby nasze posiłki były zarówno smaczne, jak i zdrowe. Podzielę się z Wami przepisami, które ja stosuję w mojej kuchni, oraz takimi, które pomogą nam zaoszczędzić dużo czasu.

niedziela, 22 kwietnia 2012

Chińszczyzna- ryż z warzywami

Dzisiaj zaproponuję ulubione danie mojej rodzinki.

Składniki:
  • pierś z kurczaka (jedna podwójna)
  • ryż w torebkach 
  • mrożonka warzyw chińskich
  • kukurydza w puszce
  • przyprawy

Sposób wykonania:

Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę. Mięso przyprawiamy, sól, pieprz, delikat, ja dodaję oregano a mogą być inne jak kto lubi. Mięso najlepiej chwilę pozostawić w przyprawach . Smażymy je na rozgrzanej patelni, niedługo ponieważ będziemy je za moment dusić z warzywami.
Po chwili dodajemy mrożonkę, bezpośrednio z torebki(wtedy nie musimy dodawać wody). Jeżeli jednak chcemy to przelewamy je wodą na cedzaku i wtedy dodajemy do mięsa(jeśli tak robimy to musimy podlać wodą). Dusimy wszystko pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Przyprawiamy. Pod koniec dodajemy kukurydzę. Gotujemy jeszcze chwilę. Zależy czy lubicie sos to możemy dodać albo sos sojowy, albo przecier pomidorowy , albo sos słodko -kwaśny. Ja szczerze mówiąc nie robię dużo sosu, ale tyle ile pozostanie po ugotowaniu warzyw.  Podajemy oczywiście z ryżem.

Brak komentarzy: