O blogu

Często brak nam pomysłów na przygotowanie posiłków, nie mamy czasu, ciągle się śpieszymy. Postaram się opowiedzieć Wam, jak ja radzę sobie w takich sytuacjach. Wszyscy staramy się, aby nasze posiłki były zarówno smaczne, jak i zdrowe. Podzielę się z Wami przepisami, które ja stosuję w mojej kuchni, oraz takimi, które pomogą nam zaoszczędzić dużo czasu.

poniedziałek, 28 maja 2012

Chłodnik z botwinki

Propozycja na upalne dni.

Składniki:

  • pęczek botwinki
  • pęczek rzodkiewki
  • 4-5 ogórki zielone
  • pęczek kopru
  • pęczek szczypiorku
  • 1l jogurt naturalny lub kefir
  • sól, pieprz, sok z 1/2 cytryny
  • jajka


Sposób przygotowania:

Botwinkę myjemy, drobno całość kroimy( buraki, łodygi liście), zalewamy wodą tak aby tylko przykryła botwinkę, gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny ok. 10 min. Czekamy aż ostygnie. Nie odlewamy wywaru, ale nie może być zbyt dużo.
Przekładamy do miski i dodajemy pokrojone rzodkiewki, ogórki( kroimy w kostkę, lub plasterki albo możemy zetrzeć na tarce) oraz posiekany szczypior i koper, przyprawiamy. Całość zalewamy jogurtem naturalnym i mieszamy. Wstawiamy do lodówki, aby dobrze się schłodziło ok. 2 godziny . Podajemy z jajkiem ugotowanym jajkiem pokrojonym w ćwiartki.


1 komentarz:

gość pisze...

Dziękuję za tę propozycję, właśnie chciałam coś takiego ugotować . wolę przepisy sprawdzone i zmodyfikowane do konkretnych potrzeb.