O blogu

Często brak nam pomysłów na przygotowanie posiłków, nie mamy czasu, ciągle się śpieszymy. Postaram się opowiedzieć Wam, jak ja radzę sobie w takich sytuacjach. Wszyscy staramy się, aby nasze posiłki były zarówno smaczne, jak i zdrowe. Podzielę się z Wami przepisami, które ja stosuję w mojej kuchni, oraz takimi, które pomogą nam zaoszczędzić dużo czasu.

poniedziałek, 14 maja 2012

Szparagi z bułką tartą.

Sezon na szparagi rozpoczęty. Dzisiaj szukałam ciekawego przepisu, ale ostatecznie zrobiłam po swojemu.


Składniki:

  • 1 pęczek szparag zielonych
  • sól, cukier
  • masło
  • bułka tarta


Sposób przygotowania:


Dokładnie umyć szparagi, obciąć twarde końcówki ok. 2 cm, delikatnie obrać( jeżeli są świeże zielone nie jest to konieczne). Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki masła 6-10 min. Czas gotowania zależy od grubości szparag, wyjmujemy je wtedy gdy wyginają się pod widelcem. Rozgrzewamy patelnię i tutaj na maśle zarumieniamy bułkę tartą. Ugotowane szparagi polewamy bułką tartą.

Brak komentarzy: