O blogu

Często brak nam pomysłów na przygotowanie posiłków, nie mamy czasu, ciągle się śpieszymy. Postaram się opowiedzieć Wam, jak ja radzę sobie w takich sytuacjach. Wszyscy staramy się, aby nasze posiłki były zarówno smaczne, jak i zdrowe. Podzielę się z Wami przepisami, które ja stosuję w mojej kuchni, oraz takimi, które pomogą nam zaoszczędzić dużo czasu.

poniedziałek, 28 maja 2012

Truskawki np. sos do makaronu lub ryżu

Truskawki pychota w każdej postaci. Korzystajmy dopóki trwa sezon.

Składniki:

  • 1 kg. truskawek
  • cukier
  • śmietana 18 %  duża


Przygotowanie:
Truskawki oczyszczamy z szypułek i myjemy pod bieżącą wodą. Miksujemy je lub zdrabniamy blenderem, dodajemy cukier i śmietanę. Przygotowanym sosem polewamy makaron lub ryż.




2 komentarze:

Gionni pisze...

Uwielbiam ten sos. Szczególnie latem, w gorące dni dodane do makaronu lub ryżu są wspaniałym pomysłem na słodki i lekko chłodzący obiad. Poza tym cena truskawek w lecie jest często niska, więc i koszt obiadu jest dużym plusem.

Marta pisze...

Ja również bardzo go lubię. Teraz jest u mnie na obiad lub deser co drugi dzień.