O blogu

Często brak nam pomysłów na przygotowanie posiłków, nie mamy czasu, ciągle się śpieszymy. Postaram się opowiedzieć Wam, jak ja radzę sobie w takich sytuacjach. Wszyscy staramy się, aby nasze posiłki były zarówno smaczne, jak i zdrowe. Podzielę się z Wami przepisami, które ja stosuję w mojej kuchni, oraz takimi, które pomogą nam zaoszczędzić dużo czasu.

czwartek, 10 maja 2012

Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym i szpinakiem

Dzisiaj tradycyjną zapiekankę ziemniaczaną urozmaicę szpinakiem.

Składniki:

  • 60 dkg. ziemniaków
  • ok.50 dkg. mięsa mielonego
  • szpinak zamrożony ok. 1/2 opakowania
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, majeranek i przyprawa do mięsa mielonego
  • 15-20 dkg.ser żółty
  • 1 śmietanka 12% potrzebujemy  200 ml.

Sposób przygotowania:

Mięso mielone przyprawiamy sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
i pozostawiamy ok.30 min. Obieramy ziemniaki kroimy w plasterki grubości ok. 2 mm. i gotujemy ok. 5 min. w osolonej wodzie. Rozmrażamy szpinak w garnku na małym ogniu i odparowujemy z niego nadmiar wody. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki. Na oleju zeszklić cebulę razem z mięsem mielonym, dodajemy odparowany szpinak i czosnek(roztarty), przyprawiamy i dusimy parę minut.
Naczynie żaroodporne nacieramy rozciętym ząbkiem czosnku i smarujemy masłem. Na dno układamy warstwę ziemniaków, następnie warstwę mięsa mielonego ze szpinakiem i druga warstwa w tej samej kolejności i kończymy warstwą ziemniaków. Ucieramy ser żółty i mieszamy ze śmietanką i takim sosem zalewamy zapiekankę. Nie przykrywamy, pieczemy w rozgrzanym piekarniku 160 st. C około 35 min. Wyciągamy z piekarnika i czekamy ok. 10 min. ( będzie dobrze się kroić).


Brak komentarzy: