O blogu

Często brak nam pomysłów na przygotowanie posiłków, nie mamy czasu, ciągle się śpieszymy. Postaram się opowiedzieć Wam, jak ja radzę sobie w takich sytuacjach. Wszyscy staramy się, aby nasze posiłki były zarówno smaczne, jak i zdrowe. Podzielę się z Wami przepisami, które ja stosuję w mojej kuchni, oraz takimi, które pomogą nam zaoszczędzić dużo czasu.

środa, 16 maja 2012

Zupa botwinkowa

Ulubiona potrawa mojej rodziny o tej porze roku.

Składniki:

  • pęczek botwinki
  • 1 mała marchewka. 1 pietruszka
  • mięso do wywaru( u mnie 2 udka)
  • przyprawy: ziele angielskie. liść laurowy, sól, pieprz, ziarenko smaku, ocet winny, cukier
  • śmietana 30%
  • 1 ząbek czosnku


Sposób przygotowania:


Do zimnej wody ok. 3l wsypuję 1 łyżkę soli i łyżkę octu, po zagotowaniu dodaję mięso, 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy, podgotowuję chwilkę i dodaję czosnek, marchewkę pokrojoną w słupki i pietruszkę, odrobinę przyprawiam ziarenkiem smaku. Czekając aż się delikatnie podgotują, dokładnie myję botwinkę, obcinam korzonki i kroję wszystko od buraczków po liście. Do gotującego się wywaru dodaję najpierw buraczki, po chwili łodygi i na końcu liście. Gotuję jeszcze ok. 10 min. Sprawdzam smak dodaję 1 łyżeczkę cukru. Jeżeli chcemy bardziej wyrazisty kolor, dodajemy 1 łyżkę  koncentratu barszczu.  Na koniec śmietana, czekamy aż się zagotuje i gotowe.


Zamiast octu i cukru, dodajemy sok z cytryny na koniec gotowania.

2 komentarze:

gość pisze...

Bardzo dobry pomysł na wiosenne dni. Proszę jeszcze o pomysł na chłodnik na bazie botwinki .

Marta pisze...

Bardzo proszę.