O blogu

Często brak nam pomysłów na przygotowanie posiłków, nie mamy czasu, ciągle się śpieszymy. Postaram się opowiedzieć Wam, jak ja radzę sobie w takich sytuacjach. Wszyscy staramy się, aby nasze posiłki były zarówno smaczne, jak i zdrowe. Podzielę się z Wami przepisami, które ja stosuję w mojej kuchni, oraz takimi, które pomogą nam zaoszczędzić dużo czasu.

poniedziałek, 7 maja 2012

Żurek

Dzisiaj zaproponuję żurek. Przepis bardzo szybki a zupa super.

Składniki:
  • kiełbasa biała 4 szt.
  • żurek śląski w butelce poj. 480 ml
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ziele angielskie, listek laurowy, ziarenko smaku, sól, pieprz, majeranek
  • jajka

Sposób przygotowania:

Zagotowuję ok 4 l wody z łyżką soli (zupa na 2 dni). Do gotującej wody wkładam kiełbasę białą surową w całości, liść laurowy i ziele angielskie. Czekamy aż kiełbasa będzie ugotowana. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę, marchewkę i pietruszkę możemy utrzeć na tarce, lub podzielić na części.
Wyjmujemy kiełbasę i dodajemy ziemniaki, doprawiamy ziarenkiem smaku, po chwili dodajemy inne warzywa.
Na koniec wlewamy żurek śląski z butelki, i majeranek, który trzeba rozetrzeć w dłoniach . Kiełbasę białą kroimy na mniejsze części i wkładamy do garnka. Doprawiamy do smaku. Gotujemy ok. 10 min. Podajemy z jajkiem na twardo, które kroimy w kostkę bezpośrednio na talerz.

Brak komentarzy: