O blogu

Często brak nam pomysłów na przygotowanie posiłków, nie mamy czasu, ciągle się śpieszymy. Postaram się opowiedzieć Wam, jak ja radzę sobie w takich sytuacjach. Wszyscy staramy się, aby nasze posiłki były zarówno smaczne, jak i zdrowe. Podzielę się z Wami przepisami, które ja stosuję w mojej kuchni, oraz takimi, które pomogą nam zaoszczędzić dużo czasu.

sobota, 9 czerwca 2012

Gołąbki lub klopsiki z młodej kapustki

Może nie ze względu na wygląd nazywamy je gołąbkami, ale na pewno ze względu na smak, identyczny ze smakiem prawdziwych gołąbków.

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • kapusta  1/2 główki
  • czosnek
  • cebula
  • 1 woreczek ryżu
  • 1 szklanka kaszki mannej
  • 2 jajka
  • przyprawy
  • 2 kostki bulionu
  • przecier pomidorowy

Przygotowanie:


Przyprawiamy mięso.
Gotujemy ryż, kiedy ostygnie łączymy z mięsem. 
Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić, dodać do mięsa.
Kapustę możemy  utrzeć na tarce na grubych oczkach, poszatkować, ja rozdrabniałam ją blenderem.
Przekładamy ją do miski i zalewamy wrzątkiem na 10 min (puści soki , nie będzie taka chrupiąca i lepiej będzie się łączyła z mięsem), odcedzamy i wyciskamy jeszcze z wody, dodajemy ją do mięsa.
Mieszamy wszystko razem dodajemy jajka. Jeśli mięso jest zbyt rzadkie dodajemy kaszkę manną.
Uformować kulki, lub kotlety.
Rozpuścić w garnku kostki bulionowe. Do wrzątku delikatnie włożyć najlepiej partiami uformowane gołąbki od momentu kiedy wypłyną na górę gotować na małym ogniu ok 20 min.
Najlepiej najpierw wrzucić jedną kulkę aby sprawdzić czy gołąbek się nie rozpadnie, jeśli jest problem to dodajemy jeszcze kaszkę manną.
Do bulionu można od samego początku dodać przecier pomidorowy, ja dodałam przed drugą partią gołąbków i na końcu zagęściłam sos mąką.
Można również najpierw obsmażyć gołąbki na patelni i przełożyć do naczynia żaroodpornego zalać bulionem i dusić w piekarniku.

2 komentarze:

Gionni pisze...

Wydaje się trochę skomplikowane, jednak chciałabym spróbować gdyż tej opcji jeszcze nigdy nie próbowałam. Jakiej wielkości mają być uformowane kulki? Duże mniejsze niż np. kotlety mielone?

Marta pisze...

Mięso jak do gołąbków, tylko nie zawijasz a kapustę siekasz do środka. Spróbuj smak identyczny jak gołąbków. Wielkość kulek jaką chcesz, tak jak
klopsy.