O blogu

Często brak nam pomysłów na przygotowanie posiłków, nie mamy czasu, ciągle się śpieszymy. Postaram się opowiedzieć Wam, jak ja radzę sobie w takich sytuacjach. Wszyscy staramy się, aby nasze posiłki były zarówno smaczne, jak i zdrowe. Podzielę się z Wami przepisami, które ja stosuję w mojej kuchni, oraz takimi, które pomogą nam zaoszczędzić dużo czasu.

wtorek, 5 czerwca 2012

Kapusta faszerowana

Na wiosnę kiedy pojawiają się świeże warzywa są one podstawą naszych posiłków i jednocześnie trzeba korzystać z nich ponieważ oprócz rewelacyjnego smaku są bardzo szybkie w przygotowaniu.

Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • 50 dkg mięsa mielonego
  • jajko
  • mleko
  • bułka zwykła
  • czosnek
  • przyprawy: sól, pieprz, delikat
  • 1/3 kostki bulionu

Przygotowanie:

Mięso przyprawiamy i odstawiamy do lodówki.
Bułkę zwykłą moczymy w mleku.
Kapustę dzielimy na ćwiartki i wkładamy do gotującej się wody na parę minut.
Wyjmujemy na sitko, aby ociekła z wody i ostygła.
Do mięsa dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko i namoczoną bułkę. Mieszamy.
Przygotowany farsz wkładamy między liście kapusty.
Przygotowane porcje kapusty wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy 1 szklanką bulionu.
Zapiekamy ok.30 minut w piekarniku w temp. 180 st pod przykryciem.
Możemy zrobić zasmażkę z łyżki  tłuszczu i łyżki mąki i rozcieńczyć bulionem i polać gotową kapustkę faszerowaną, lub inny sos np. pomidorowy.

Brak komentarzy: