O blogu

Często brak nam pomysłów na przygotowanie posiłków, nie mamy czasu, ciągle się śpieszymy. Postaram się opowiedzieć Wam, jak ja radzę sobie w takich sytuacjach. Wszyscy staramy się, aby nasze posiłki były zarówno smaczne, jak i zdrowe. Podzielę się z Wami przepisami, które ja stosuję w mojej kuchni, oraz takimi, które pomogą nam zaoszczędzić dużo czasu.

piątek, 1 czerwca 2012

Omlet z grzankami,koperkiem,serem żółtym i rzodkiewka

Dzisiaj Dzień Dziecka dlatego na śniadanie zrobiłam omleta, aby moja rodzinka pysznie rozpoczęła dzień.

Składniki:

  • 2 kromki chleba lub bułki
  • 6 jaj
  • 1/2  szklanki mleka
  • 10 dkg. sera żółtego
  • sól, pieprz
  • koperek
  • 2 szt. rzodkiewki
  • margaryna

Przygotowanie:

Chleb pokroić w kostkę i usmażyć grzanki.
Jajka roztrzepać z mlekiem.
Utrzeć do masy ser, dodać posiekany koperek , pokrojone w kostkę rzodkiewki i usmażone grzanki.
Przyprawić i wszystko wymieszać.
Na patelni rozpuszczamy margarynę i wylewamy przygotowaną masę.
Na początku zostawiamy na silnym ogniu ( masa szybciej się zetnie) następnie zmniejszamy płomień
i podważamy omlet, aby surowe jajka z wierzchu spłynęły na dno. Tak robimy z każdej strony.
Czekamy aż masa się zetnie. Ja ostatecznie delikatnie przewróciłam omleta, aby dokładnie go usmażyć z góry.

2 komentarze:

Gionni pisze...

Bardzo ciekawe połączenie. Podstawą omletu jest jajko wymieszane z mlekiem , dobra patelnia a później można dodać, co się lubi lub nawet nie dodawać nic prócz soli i pieprzu. Ja najczęściej dodaję starkowanego sera i podsmażone parówki w plasterkach. Następnym razem spróbuję ten przepis. Dziękuję za pomysł.

Marta pisze...

Bardzo często robię tak jak napisałaś, wędlinka lub parówki i co wpadnie mi w rękę. Ten jest z grzankami. Spróbuj a nie pożałujesz.