O blogu

Często brak nam pomysłów na przygotowanie posiłków, nie mamy czasu, ciągle się śpieszymy. Postaram się opowiedzieć Wam, jak ja radzę sobie w takich sytuacjach. Wszyscy staramy się, aby nasze posiłki były zarówno smaczne, jak i zdrowe. Podzielę się z Wami przepisami, które ja stosuję w mojej kuchni, oraz takimi, które pomogą nam zaoszczędzić dużo czasu.

środa, 13 czerwca 2012

Sałatka Gyros

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 5-6 ogórków konserwowych
  • 2 cebule
  • 1 puszka kukurydzy
  • majonez 4 łyżki
  • jogurt naturalny 2 łyżki
  • czosnek
  • przyprawy: sól, pieprz,cukier,przyprawa do mięsa, przyprawa Gyros
  • sok z cytryny
Przygotowanie:
Mięso przyprawić przyprawami i przyprawą Gyros, podsmażyć. 2-3 łyżeczki przyprawy Gyros rozpuścić w 1/2 szklanki wody i wlać do mięsa. Czekamy aż cała woda odparuje, podsmażamy jeszcze chwilę. Mięso odstawiamy do ostygnięcia.
Kapustę pekińską pokroić  lub porwać na mniejsze części i opłukać na sitku, pozostawić aby ociekła z wody.
Cebulę kroimy w piórka i przelewamy wrzącą wodą na sitku( nie będzie chrupiąca), czekamy aż ocieknie z niej woda i jeszcze delikatnie wygniatamy.
Ogórki kroimy w drobną kostkę.
Do majonezu wyciskamy czosnek i dodajemy jogurt naturalny.
Układamy warstwy: mięso, cebula, ogórki, sos majonezowy, kukurydza i kapusta pekińska.
Tak ułożoną sałatkę możemy skropić cytryną, posypać odrobiną cukru i soli i ozdobić ketchupem.

2 komentarze:

Gionni pisze...

Osobiście sos do gyrosa robię z majonezem, czosnkiem i dodaję jeszcze ketchup. A wartwy czasem przekładam podwójne, zależy jak dużą miskę robię. Sałatka gyros jest idealnym rozwiązaniem na domówki i grille. Robię ją często i jeszcze gościom się nie znudziła.

Marta pisze...

Masz rację, u mnie również jest to stały punkt programu.