O blogu

Często brak nam pomysłów na przygotowanie posiłków, nie mamy czasu, ciągle się śpieszymy. Postaram się opowiedzieć Wam, jak ja radzę sobie w takich sytuacjach. Wszyscy staramy się, aby nasze posiłki były zarówno smaczne, jak i zdrowe. Podzielę się z Wami przepisami, które ja stosuję w mojej kuchni, oraz takimi, które pomogą nam zaoszczędzić dużo czasu.

czwartek, 26 lipca 2012

Bigos z młodej kapusty

Trochę inny ponieważ z piersią z kurczaka, ale często robię też z kiełbaską.

Składniki:

  • główka młodej kapusty
  • 2 piersi z kurczaka
  • koperek
  • przyprawy: sól pieprz, ziarenko smaku, majeranek ,liść laurowy, ziele angielskie
  • sok z 1/2 cytryny
Piersi z kurczaka opłukać, pokroić w kostkę i przyprawić, pozostawić na minimum 1/2 godziny.
Kapustę poszatkować, opłukać na sitku, przełożyć do garnka i zalać niewielką ilością wody.
Po zagotowaniu przyprawiamy sól, pieprz, ziarenko smaku i dalej dusimy na wolnym ogniu.
Mięso podsmażamy i dodajemy do kapusty. Dusimy wszystko razem aż kapusta będzie miękka.
Dodajemy sok z cytryny. 
Na koniec posiekany koperek.

Brak komentarzy: