O blogu

Często brak nam pomysłów na przygotowanie posiłków, nie mamy czasu, ciągle się śpieszymy. Postaram się opowiedzieć Wam, jak ja radzę sobie w takich sytuacjach. Wszyscy staramy się, aby nasze posiłki były zarówno smaczne, jak i zdrowe. Podzielę się z Wami przepisami, które ja stosuję w mojej kuchni, oraz takimi, które pomogą nam zaoszczędzić dużo czasu.

sobota, 25 sierpnia 2012

Zapiekanka z kurczaka z fasolką szparagową


  • 1/2 kg fasolki
  • 5 ziemniaków
  • 2 piersi z kurczaka
  • 150 ml śmietany 18%
  • jajko
  • ser żółty
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka lub gyros


Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy i pozostawiamy na ok. 30. min.
Następnie smażymy, kiedy jest gotowe odstawiamy do ostygnięcia.
Z fasolki obcinamy końce, płuczemy, wkładamy do garnka zalewamy wodą i solimy( ja dodaję do gotowania kostkę bulionową). Gotujemy ok. 15 min, odcedzamy wodę i pozostawiamy do ostygnięcia.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, gdy ostygną obieramy ze skórki i kroimy w grube plastry.
W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki, mięso i fasolkę podzieloną na mniejsze kawałki. Śmietanę mieszamy z jajkiem, przyprawiamy i ucieramy ser żółty a następnie takim sosem polewamy zapiekankę.
Pieczemy ok. 30 min w temp.180 stopni.

Brak komentarzy: