O blogu

Często brak nam pomysłów na przygotowanie posiłków, nie mamy czasu, ciągle się śpieszymy. Postaram się opowiedzieć Wam, jak ja radzę sobie w takich sytuacjach. Wszyscy staramy się, aby nasze posiłki były zarówno smaczne, jak i zdrowe. Podzielę się z Wami przepisami, które ja stosuję w mojej kuchni, oraz takimi, które pomogą nam zaoszczędzić dużo czasu.

środa, 26 września 2012

Kapuśniak z kapusty kiszonej

Składniki:

  • mięso, kości wędzone, żeberka
  • marchewka, pietruszka, kawałek selera
  • ok. 1 kg kapusty kiszonej na 5l wody
  • boczek wędzony 40 dkg.
  • przyprawy: ziele angielskie, liści laurowy ,majeranek, ziarenko smaku, sól, pieprz
  • cebula
Kapustę wkładamy do miski zalewamy zimną wodą i chwilę moczymy, aby pozbyć się nadmiaru kwasu.
Najpierw szykujemy wywar mięsno- warzywny jak do każdej innej zupy; mięso dodajemy do gotującej się wody z dodatkiem odrobiny soli, dodajemy również ziele angielskie, liść laurowy. Mięso trochę podgotowujemy a następnie dodajemy marchewkę, pietruszkę i seler ( warzywa można utrzeć na tarce) i dalej gotujemy na wolnym ogniu.
Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Smażymy na oleju.
Kapustę odcedzamy , wyciskamy z wody i kroimy na mniejsze części i dodajemy do boczku. Dusimy wszystko razem ok. 20 min. Po tym czasie dodajemy do wywaru, doprawiamy ziarenkiem smaku, solą i pieprzem i gotujemy jeszcze ok. 20-30 min. Na sam koniec dużo majeranku.
Kapuśniak podaję z ziemniakami, ale gotuję je dzień wcześniej i kroję bezpośrednio na talerz.

Brak komentarzy: