O blogu

Często brak nam pomysłów na przygotowanie posiłków, nie mamy czasu, ciągle się śpieszymy. Postaram się opowiedzieć Wam, jak ja radzę sobie w takich sytuacjach. Wszyscy staramy się, aby nasze posiłki były zarówno smaczne, jak i zdrowe. Podzielę się z Wami przepisami, które ja stosuję w mojej kuchni, oraz takimi, które pomogą nam zaoszczędzić dużo czasu.

piątek, 21 września 2012

Zapiekanka z kapustką kiszoną i mięsem mielonym.

Składniki:
  • 6 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 60 dkg. mięsa mielonego
  • 15 dkg. boczku wędzonego
  • 30 dkg. kapusty kiszonej
  • jajko
  • bułka
  • mleko
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, przyprawa do mięsa mielonego
Mięso mielone przyprawić i pozostawić na 1 godz.
Kapustę kiszoną opłukać i pokroić na mniejsze części.
Bułkę podzielić na części i namoczyć w mleku.
Ziemniaki pokroić na plastry i ugotować w osolonej wodzie ok.7 min. Odcedzić.
Na patelni zeszklić cebulę i dodać do niej posiekaną kapustę i razem dusić ok 15-20 min.
Do mięsa dodać wyciśniętą bułkę i jajko. Wyrobić.
Naczynie żaroodporne wysmarować rozkrojonym ząbkiem czosnku a następnie masłem.
Układać warstwami: 1 część ziemniaków posypać majerankiem, następnie mięso i kapusta, potem 2 część ziemniaków oprószonych majerankiem i na koniec plasterki boczku.
Zapiekać w rozgrzanym piekarniku 180 stopni, ok 1 godziny.

Naprawdę jest bardzo smaczna. Polecam.

Brak komentarzy: