O blogu

Często brak nam pomysłów na przygotowanie posiłków, nie mamy czasu, ciągle się śpieszymy. Postaram się opowiedzieć Wam, jak ja radzę sobie w takich sytuacjach. Wszyscy staramy się, aby nasze posiłki były zarówno smaczne, jak i zdrowe. Podzielę się z Wami przepisami, które ja stosuję w mojej kuchni, oraz takimi, które pomogą nam zaoszczędzić dużo czasu.

środa, 28 listopada 2012

Zupa fasolowa na żeberkach.

Składniki:

  • żeberka 30-40 dkg.
  • boczek wędzony 20 dkg.
  • marchewka
  • pietruszka
  • 3-4 duże ziemniaki 
  • fasola biała konserwowa 1 lub 2 puszki 400 g.
  • sól, pieprz,majeranek, ziarenko smaku, ziele angielskie, liść laurowy
Wodę ok. 4-5 l ( na dwa dni ) zagotowujemy z łyżka soli. Dodajemy  żeberka, ziele angielskie i liść laurowy
Gotujemy tak długo, aż mięso będzie prawie miękkie. Boczek wędzony kroimy w kostkę i podsmażamy. Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Chwilę gotujemy, a następnie dodajemy marchewkę i pietruszkę, które ucieramy na grubej tarce, lub kroimy w kostkę.
Dodajemy  podsmażony boczek i fasolę z puszki wraz z zalewą. Przyprawiamy ziarenkiem smaku, odrobiną pieprzu i ewentualnie solą . Gotujemy jeszcze parę minut i na koniec majeranek. Pierwsza miseczka z zasmażką.

Brak komentarzy: