O blogu

Często brak nam pomysłów na przygotowanie posiłków, nie mamy czasu, ciągle się śpieszymy. Postaram się opowiedzieć Wam, jak ja radzę sobie w takich sytuacjach. Wszyscy staramy się, aby nasze posiłki były zarówno smaczne, jak i zdrowe. Podzielę się z Wami przepisami, które ja stosuję w mojej kuchni, oraz takimi, które pomogą nam zaoszczędzić dużo czasu.

sobota, 26 stycznia 2013

Gąłąbki.


  • 1 kg mięsa mielonego
  • 4 woreczki ryżu
  • cebula
  • średnia kapusta
  • przyprawy
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego.
Mięso przyprawiamy i odstawiamy na jakiś czas. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na złoty kolor. Z kapusty wykrawamy głąb i zdejmujemy parę liści z góry( te brzydkie). Następnie wkładamy kapustę do garnka, zalewamy zimną wodą, po zagotowaniu czekamy, aż liście będą odchodziły od kapusty i wtedy je pojedynczo wyjmujemy. Ze sparzonego liścia dodatkowo ścinamy delikatnie nerw, aby lepiej się zwijały. Ryż gotujemy, a po wystudzeniu mieszamy z mięsem, dodajemy usmażoną cebulkę, wszystko mieszamy , przyprawiamy i dodajemy koncentrat. Teraz zwijanie. Liść układamy  w ten sposób, aby ta sztywniejsza część była na zewnątrz. Na liść nakładamy farsz i zwijamy najpierw boki, potem środek i do końca, ale gołąbek musi być ciasno zwinięty. W garnku na dno układamy liście, które nam pozostały( aby gołąbki podczas gotowania się nie przypaliły) i ciasno układamy przygotowane gołąbki, częścią zwiniętą do dołu. Zalewamy wodą z rozpuszczoną kostką rosołową połowę garnka, lub więcej. Na górę układamy jeszcze liście, aby nam się gołąbki które są na wierzchu również ugotowały. Garnek przykrywamy przykrywką i gotujemy 1 godzinę.




Brak komentarzy: