O blogu

Często brak nam pomysłów na przygotowanie posiłków, nie mamy czasu, ciągle się śpieszymy. Postaram się opowiedzieć Wam, jak ja radzę sobie w takich sytuacjach. Wszyscy staramy się, aby nasze posiłki były zarówno smaczne, jak i zdrowe. Podzielę się z Wami przepisami, które ja stosuję w mojej kuchni, oraz takimi, które pomogą nam zaoszczędzić dużo czasu.

piątek, 15 lutego 2013

Racuchy z rodzynkami i jabłkami


  • 5 dkg. drożdży
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 kg. mąki
  • 2 jaja
  • rodzynki
  • 2 jabłka
Rozczyn: drożdże rozpuścić w małej ilości ciepłego mleka dodać trochę mąki, cukru i soli. Dokładnie wymieszać i pozostawić na pół godziny.
Do miski wsypać mąkę dodać pozostałe mleko,rodzynki , jajka i rozczyn i dokładnie wszystko wymieszać, aby ciasto nie przelewało z łyżki. Pozostawić do wyrośnięcia na około 1/2 godziny.
Bezpośrednio przed smażeniem dodać jabłka obrane i cienko pokrojone. Na rozgrzany olej ciasto nakładamy łyżką. Możemy sprawdzić wykałaczką czy są w środku upieczone, jeśli wykałaczka jest sucha to są gotowe. Po usmażeniu wykładać na ręcznik papierowy, aby je odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Brak komentarzy: